ELBURG – De bibliotheekvestigingen ’t Harde, Elburg, Hoge Enk en Doornspijk blijven open. Naar aanleiding van massaal protest van de inwoners op ’t Harde heeft wethouder Krooneman de belofte gedaan dat de vier bibliotheekvestigingen ’t Harde, Elburg, Hoge Enk en Doornspijk open blijven. Woensdagmiddag stond het bibliotheekfiliaal op ’t Harde geheel in het teken van de manifestatie ‘Onze Bieb Moet Open Blijven!’. Een groot aantal buurtbewoners, schoolkinderen, ouders en leerkrachten, betrokken verenigingen en lokale organisaties hadden zich verzameld om het belang van de bibliotheek te onderstrepen. De actie is ook bij Provinciale Staten onder de aandacht gekomen. Leden van de SP-Statenfractie hebben de manifestatie bijgewoond. Ondanks de uitnodiging die alle lokale raadsfracties hebben ontvangen, was alleen de PvdA aanwezig bij de overhandiging van de handtekeningen.

Tijdens de manifestatie brachten kinderen van basisschool De Blerck een lied ten gehore en een van de buurtbewoners overhandigde een pakket met verzamelde handtekeningen aan de wethouder. In de afgelopen weken zijn er ruim 1.900 steunbetuigingen verzameld! De bibliotheekvestiging op ’t Harde dreigde door gemeentelijke bezuinigingen uit het dorp te verdwijnen. Om de gemeente het belang van de bibliotheekfilialen duidelijk te maken, hebben verschillende lokale verenigingen, scholen en organisaties samen met SP Elburg actie gevoerd. “Voor begrijpend lezen halen de gemeentebestuurders wel een voldoende,” zegt Pascal Vrijheid, voorzitter van SP Elburg en een van de initiatiefnemers van de actie. “Maar luisteren naar de mensen gaat ze in eerste instantie minder goed af. De gemeente leek eerst niet te begrijpen wat er speelt onder de inwoners op ’t Harde. Een oudere buurtbewoonster verwoordde het vorige week erg treffend: ‘De gemeente is druk met het bouwen van nieuwe dure huizen, maar ik moet helemaal naar Elburg, Nunspeet of Epe om nieuwe onderbroeken te kunnen kopen. En nu gaat misschien de bibliotheek ook nog weg; we houden hier helemaal niets over!’. Wethouder Krooneman: “We onderhandelen nog over de invulling van de bezuinigingen. De gemeente wil in de aankomende jaren 10% bezuinigen op de bibliotheek, maar alle vestigingen in de gemeente Elburg moeten wel open blijven. Als dat niet mogelijk is, ga ik terug naar de gemeenteraad.”

De SP heeft de wethouder na zijn reactie gevraagd om te tekenen voor het behoud van de bieb. En zo geschiedde, de handtekening van de wethouder werd op de grote petitielijst geplaatst. Zo kon het handtekeningenboek gesloten worden. Actie geslaagd. Onze Bieb Blijft Open! Een initiatief van: Stichting Kinderopvang Elburg, Peuterspeelzaal Pinokkio, Basisschool De Blerck, Katholieke basisschool Jeanne ‘d Arc, De Christenvrouw, Hervormde mannenvereniging Calvijn, Het Nuborgh College en SP Elburg.

{plusone}