huizenroute’t HARDE – Woningeigenaar Rob Boerma uit ‘t Harde stelt zijn duurzame huis open tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Met meerdere energiebesparende maatregelen in zijn woning vertelt hij anderen graag over zijn ervaringen. Woningeigenaren die zelf aan de slag willen in hun woning zijn zaterdagochtend 12 november om 11:00 en 12:00 uur welkom. Boerma vindt duurzame energie enorm motiverend. “Als je het doorrekend heb je na zeven jaar je investering eruit en daarna nog jaren extra plezier.” Behalve de besparing is wooncomfort een grote plus. Elke dag met plezier in zijn huis wonen vindt hij een cadeautje.

Toen de familie Boerma een nieuw huis kocht, dachten ze direct na over wat ze op duurzaamheidsgebied konden beginnen. Met de gedachte dat energie besparen sneller gaat dan energie opwekken gingen ze aan de slag. Via internet wist Boerma veel informatie te verzamelen om zijn woning aan te pakken. Zo heeft hij schapenwol uit Schotland als isolatiemateriaal gevonden. “Deze wol is iets duurder. Die keuzemomentjes zijn belangrijk, kies je voor dichtbij en goedkoop of: duurzaam en iets ingewikkelder.” Als het duurzaam is, mag het wat kosten, aldus Boerma.

Duurzaamheid is een extra gespreksonderwerp geworden op feestjes. “Ik denk dat er nu twee mensen zijn geweest die zonnepanelen op hun dak hebben gelegd, doordat wij het er met hen over hebben gehad.” Boerma vindt het belangrijk om zijn huis als duurzaam voorbeeld te laten zien. Zelf heeft hij die inspirerende voorbeelden ook nodig. “Ik wil het idee krijgen: hé dat zou bij ons ook kunnen.”

Boerma spoort mensen aan om gewoon te beginnen met duurzaamheid. “Door ergens te starten raak je geïnspireerd.” Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 12 november zijn geïnteresseerde woningeigenaren welkom om 11:00 en 12:00 uur om een kijkje te nemen in de woning van familie Boerma. Inschrijven kan via www.duurzamehuizenroute.nl/elburg