rosalie_brink‘T HARDE – Toen Hardenees Rosalie Brink deze zomer de overstap kon maken naar de beloften van de vrouwen van PEC Zwolle, was dat al een enorme stap in haar carrière. Ondertussen heeft ze haar debuut gemaakt voor het Zwolse vrouwenteam, dat uitkomt in de BeNe League.
Het traditionele voetbalverhaal leest als een sprookje. Een jongen brengt de hele dag door met de bal op straat en blijkt al snel de beste te zijn. Ook op het veld maakt hij indruk en al snel wordt hij opgepikt door scouts, waarna hij via de jeugdopleiding van een BVO in het betaald voetbal terechtkomt. Voor het vrouwenvoetbal dat in Nederland nog in haar kinderschoenen staat, is dat een ander verhaal.

Rosalie Brink voetbalde tot haar veertiende op straat tegen jongens, maar was geen lid van een voetbalclub. Ze had niet zoveel zin om als enige meisje terecht te komen in een jongensteam. Uiteindelijk besloot ze lid te worden van DSV’61: “Veel mensen om me heen zeiden dat ik moest gaan voetballen”, verklaart ze. Daarna ging het razendsnel. Na een jaar in de meisjes A kwam ze al terecht in het eerste elftal. Daar werd ze gescout voor het Centre for Sports & Education op Landstede in Zwolle, waardoor ze ’s ochtends voor schooltijd kan trainen. In die periode besloot ze eveneens de stap naar het grotere Be Quick ’28 te maken.

Dit seizoen volgde een beloning met de stap naar de beloften van PEC Zwolle. “Het was lang afwachten of het wel door zou gaan”, refereert Brink aan de oprichting van het beloftenteam. “Maar gelukkig ging het door en zat ik erbij.” Aan het begin van het seizoen was ze nog aanvaller, maar inmiddels speelt ze rechtsback. Daarmee lijkt ze haar ideale positie gevonden te hebben. “In het begin was het lastig, maar nu vind ik deze positie fijner en mooier dan rechtsbuiten. Hier komen mijn kwaliteiten beter tot zijn recht.”

Haar snelle aanpassing werd beloond met een kans in het eerste elftal. Brink mocht enkele malen invallen, maar dat viel niet mee. “Bij het eerste ligt het niveau heel hoog. Als je de bal hebt, komen van alle kanten spelers op je af. Mijn handelingssnelheid moet nog omhoog.” De vrouwen van PEC Zwolle spelen momenteel in de BeNe League B en spelen dus tegen zowel Nederlandse als Belgische tegenstanders. Door de komst van Ajax en PSV is de prestige van de competitie flink gestegen. Ver in de toekomst durft Brink niet te kijken: “Het is allemaal heel snel gegaan. Ik probeer nu eerst vast bij het eerste elftal van PEC Zwolle te komen.”

Binnenkort is Sebastiaan Borgardijn de nieuwe trainer van de dames van PEC Zwolle. Hij volgt Bert Zuurman op, die naar India vertrekt als KNVB Worldcoach. “Ik heb eerder met hem gewerkt bij Be Quick ‘28 en nu is hij mijn trainer bij de beloften, dus dat is wel bijzonder”, vertelt Rosalie Brink. (Door: Pieter Zwart)