’T HARDE – Decennia zonder kermis heeft de gemeente Elburg blijkbaar van haar a propos gebracht. Het besluit om eindelijk weer eens een lunapark te organiseren is pas één dag voor aanvang officieel gepubliceerd.

Gisteren ging het los aan de Bovenweg in ’t Harde. “Rijkelijk laat, ik geef het toe”, aldus een gemeentewoordvoerder. Eén bezwaarmaker heeft zich schriftelijk gemeld. Janny Polman heeft het ook geprobeerd en schakelde zelfs rechtsbijstand in. “Zij zeggen dat de gemeente het erdoor heeft gedrukt.”

Vreselijk vindt ze de attracties pal voor haar neus. “Onze buren zijn er zelfs voor op vakantie gegaan. Ze hebben jonge kinderen.” Ook de bejaarde Gert Jaspers hangt de vlag bepaald niet uit. “Verschrikkelijk. Mijn vrouw doet een middagdutje, maar ik vrees dat daar de komende dagen weinig van komt. De gemeente had hier in de buurt een enquête moeten houden. Met de voetbalclub en het jongerencentrum hier om de hoek is dit al een drukke buurt. Waarom uitgerekend hier ook nog een kermis?”

Jaspers roept Koninginnedag in herinnering. “Mijn vrouw en ik zijn toen vanwege de herrie naar het bos gegaan. Dat is toch te gek om los te lopen.” Kermis was jarenlang uit den boze binnen de gemeente Elburg. “Omdat er in het verleden trammelant van kwam”, vertelt Johan Hut, fractievoorzitter van de PvdA en inwoner van ’t Harde. “Als raad vonden we de tijd nu weer rijp, omdat er vanuit de samenleving behoefte aan is. Nu maar hopen dat het rustig blijft.”

Rachida Oumesjoud juicht de kermis toe. “Voor de jongeren in dit dorp is er weinig te doen. Mijn kinderen vinden het hartstikke spannend. Ik heb meer last van de voetbal waar de hele zaterdag gejodeld wordt en geregeld vechtpartijtjes op de parkeerplaats uitbreken”, aldus de geboren Haagse. Over de kritiek van haar buren: “Het hoort bij de inslag van het dorp.” De bewoners zijn het met elkaar eens dat een briefje van de gemeente niet had misstaan. Ze zitten op de eerste rij en toch vier dagen tot minimaal 23.00 uur in de herrie. “Ik houd mijn hart vast of het dan ook echt gedaan is of dat jeugd blijft hangen. Mijn zoon zet de auto de komende tijd in ieder geval op de oprit in plaats van op straat. Hij vertrouwt het niet helemaal”, zegt Polman.

En de kermisexploitant zelf? “Eerlijk gezegd zie ik het qua klandizie niet zo zitten. Normaliter staat er tijdens de opbouw altijd jeugd te kijken. Daar is hier geen sprake van”, zegt Piet Offringa. De parkeerplaats is tot en met maandag 16 mei niet te gebruiken. Johan Hut: “Je verzint het niet, maar op zondag mogen ze de boel niet afbreken.”

Bron: De Stentor

kermistharde_opbouw