VELUWE – Recreatiegebiedbeheerder Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV) bindt de strijd aan met bezoekers die troep laten liggen op de recreatiestranden.

Wie betrapt wordt krijgt geen waarschuwing maar direct een boete van 90 euro.

De regel is van kracht op alle veertien recreatiegebieden die het RGV in beheer heeft. Daaronder vallen onder meer het Heerderstrand, de Zandenplas en Strand Horst. De boetes kunnen gegeven worden door een RGV-medewerker met de bevoegdheid een bon uit te schrijven.

“Door mee te doen aan de campagne Nederland Schoon en meteen op te treden wanneer rommel achterblijft proberen we vooral de bezoekers bewust te maken van het weggooien van afval”, vertelt regiobeheerder Jeroen Lourens. “We zijn met alle medewerkers erg veel tijd kwijt aan het schoonhouden van alle stranden.” Vooral jongeren laten vaak troep achter.

Voor het geven van een boete moet de bezoeker wel op heterdaad betrapt worden op het moment dat afval niet wordt weggegooid. Het uitschrijven van bonnen is volgens Lourens niet de wens van het RGV.

“We willen helemaal niet om de paar meter toezicht gaan houden. Door te melden dat de kans op een boete bestaat hopen we dat men beter nadenkt voordat men iets van zich afgooien.”

{plusone}