Piet von Grumbkow schrijft op zijn site regelmatig artikelen en verhalen over ’t Harde in vervlogen tijden. Dit maal een bijdrage over de brand in de jaren 70 die ’t Harde teisterde.

De grote brand op ’t Harde op 18 juni 1970 had het dorp bereikt en de bevolking, voornamelijk aan de oostelijke kant van het dorp, vluchtte in de richting van Elburg. Mede door de grote stinkende zwarte smog die als een vieze deken over het dorp lag werd de chaos alleen maar groter. Brandweerwagens probeerden  met gillende sirenes en volle lichten door de dikke mist te komen terwijl as en roetvlokken door de lucht vlogen. Op de Eperweg brandden een aantal huizen af, de villa ” Malma”, naast de Vale Ouwe, en het huis liggend naast dat van dokter Vasmel. Zijn huis kon ternauwernood worden gered.

Er leek geen eind aan de ravage te komen, de enorme rookontwikkeling benam iedereen de adem en velen zagen geen uitweg meer en vluchtten met de angstige vrees dat deze brand weleens het einde zou zijn van het dorp ’t Harde en dat ze hun huis en bezittingen niet meer terug zouden zien.

brand_tharde4

brand_tharde5