’t HARDE – Corporatie UWOON en zorgorganisatie De Drie Noteboomen uit Gouda hebben een samenwerkingsovereenkomst voor het nieuw te bouwen Thomashuis in ’t Harde afgesloten. Mevrouw Moniek van Balen, directeur-bestuurder van UWOON en de heer Hans van Putten van De Drie Noteboomen en initiatiefnemer van de Thomashuizen, hebben dinsdag 17 september hun handtekening gezet.

Hiermee kan het plan verder ontwikkeld worden en komt de start van de bouw dichterbij. In het Thomashuis aan de Eperweg 40 in ’t Harde zullen negen personen met een verstandelijke beperking gaan wonen, samen met een zorgechtpaar. UWOON werkt ook in Ermelo aan een vergelijkbaar project met De Drie Noteboomen. Het project voorziet duidelijk in een behoefte aan persoonlijke en kleinschalige zorg voor mensen met een beperking, middenin de samenleving.

Het Thomashuis bestaat uit vier eengezinswoningen die met de ruggen tegen elkaar worden gebouwd, zg. kwadrantwoningen. De woningen zijn met elkaar verbonden door middel van toegangsdeuren. De plannen zijn inmiddels volop in voorbereiding. UWOON hoopt medio 2014 te starten met de bouw. De oplevering wordt verwacht voor begin 2015.

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het huis wordt geleid door twee ‘zorgondernemers’: een echtpaar of samenwonend stel die er ook wonen en de bewoners begeleiden en verzorgen. Op deze manier woont men in een huiselijke omgeving. In 2012 waren er al 100 Thomashuizen in Nederland. Dit aantal groeit nog steeds, want er is veel vraag naar wonen in een Thomashuis.