rondwegELBURG – De gemeente Elburg heeft kennis genomen van het besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, dat gaat over de aanpak van de N309. Voorlopig komt er geen rondweg om ’t Harde. De eerder voorgestelde aanpak om grote stukken particuliere grond te verwerven om de N309 te verbreden zijn van de baan. Wat rest is een reconstructie die de komende tien jaar voorziet in een goede verkeersafwikkeling. Wethouder Henk Wessel (AB) is opgelucht met het gegeven dat er nu geen drastische ingrepen volgen. Wethouder Henk Wessel ziet uit naar de verbeteringen: “Ik ben blij dat voor de korte termijn niet het hele ‘t Harde overhoop wordt gehaald. Wel mag de provincie wat mij betreft zo spoedig mogelijk beginnen met de aanpak. Met de voorgestelde maatregelen kunnen we voor de komende jaren tevreden zijn. En wanneer de economie aantrekt komt de rondweg automatisch weer op de agenda.”

De provincie past de Eperweg op twee punten aan. Dat is bij de aansluiting op de A28 en bij de kruising ter hoogte van de Bovendwarsweg. Voor de aansluiting van de A28 op de N309 volgt een reconstructie. Er komen meer rijstroken onder het viaduct en de fiets- en voetgangersvoorzieningen worden verbeterd. Verder vervallen de verkeerslichten bij de Oude Bovendwarsweg en mag het vrachtverkeer hier niet langer langs.

Ook de geluidsoverlast wordt aangepakt. Bewoners aan de Eperweg krijgen de mogelijkheid hun woning van geluidsisolatie te voorzien. Verder komt er bij het winkelcentrum een wegontwerp dat goed aansluit bij het nieuwe winkelcentrum.

Over 10 jaar vindt het eerstvolgende groot onderhoud plaats, van de aangepaste Eperweg. Henk Wessel: “Tegen die tijd kijken we opnieuw naar de natuurwetgeving, de verkeersdruk en de ontwikkeling hierin om te bepalen of een rondweg dan toch niet een betere oplossing is. Maar voorlopig kunnen we met deze aanpassingen onder de huidige economische omstandigheden goed uit de voeten.”