’t HARDE / OLDEBROEK / ZUTPHEN – O.M.A. (23) uit moet zich voor onderzoek melden bij het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. De asielzoeker uit Somalië zou een 31-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) in ’t Harde / Oldebroek hebben doodgestoken.

De steekpartij vond plaats op dinsdagavond 25 januari van dit jaar in het genoemde azc aan de Bovendwarsweg. De verdachte was als bezoeker in het azc en raakte rond 21.30 uur in conflict met het slachtoffer. Deze man, B. Alfantazi, werd meerdere keren met een mes geraakt in zijn hals, keel, hoofd en rug. Hij werd met ernstige verwondingen overgebracht naar Isala klinieken in Zwolle. Later die avond overleed hij aan zijn letsel.

O.M.A., die destijds in een ander asielzoekerscentrum in Nederland verbleef, werd meteen na de steekpartij door de politie in de boeien geslagen. Sindsdien zit hij achter de tralies, tegenwoordig die van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in Maastricht. Daar belanden gedetineerden met psychiatrische problematiek. Het is nog onduidelijk wat O.M.A. mankeert. Daarom moet hij worden onderzocht in de psychiatrische observatiekliniek in Utrecht.

De zaak stond dinsdag op de rol van de rechtbank in Zutphen. Inhoudelijk kwam de zaak niet aan bod. Wel werd bekeken hoe het ervoor staat met het voortraject. Daar kwam uit dat het nog langer dan een halfjaar gaat duren, voordat de rechters de zaak weer krijgen voorgeschoteld en moeten bekijken wat er precies is gebeurd op 25 januari. Het PBC heeft een wachtlijst van zestien weken. Daarna volgt tien weken onderzoek, waaraan O.M.A. wil meewerken, liet hij via zijn advocaat weten. Pas als daarvan ook nog een rapport op tafel ligt, wordt de zaak inhoudelijk opgepakt.

Het Openbaar Ministerie heeft O.M.A., die niet op de zitting verscheen, moord tenlastegelegd. Dat houdt in dat de asielzoeker het slachtoffer volgens het OM met voorbedachte rade te lijf is gegaan. Het is nog onbekend wat de aanleiding voor de steekpartij was.

{plusone}