Het is een veelbesproken onderwerp de laatste tijd, de rondweg in `t Harde, zowel op internet als op inloopavonden…

Klik op “lees meer” voor het gehele artikel…

Chaotische inloopavond

Nu het proces tot de komst van een rondweg in een vergevorderd stadium is, staat er toch nog een groep tegenstanders op.
Tijdens de chaotisch verlopen inloopavond van de provincie Gelderland in het Elburger gemeentehuis, bleek dat er nog veel critici zijn. Zij (omwonenden, ondernemers en betrokkenen) hebben zich verenigd in Comité Rondweg Nee, www.rondwegnee.nl. Het comité erkent dat er wat moet gebeuren aan de Eperweg, maar het wil geen rondweg. Een voetgangers- en fietserstunnel onder de Eperweg, meer zebrapaden, geen stoplichten en twee rotondes bij de afrit van de A28 bij ‘t Harde zijn volgens het comité goede maatregelen die een rondweg overbodig maakt.
Wethouder Henk Wessel hoopt dat de groep voorstanders van een rondweg zich nu ook laat horen.
“In de 12,5 jaar dat ik wethouder ben is altijd gezegd ‘doe nu eens wat aan de veiligheid en leefbaarheid van de Eperweg’. De provincie erkent nu dat de problemen er zijn en ze trekt er 27 miljoen euro voor uit. Voorstanders denken dat het nu wel goed komt.” Volgens de wethouder is het echter belangrijk dat zij een signaal afgeven naar de provincie dat ze de rondweg écht willen, zodat Gelderland niet alleen het geluid van de tegenstanders hoort.

‘90 procent wil rondweg niet’

Wessel is van mening dat de wens voor een rondweg om ‘t Harde breed gedragen wordt in ‘t Harde. Comité Rondweg Nee, dat bij de oprichting bestaat uit een kleine tien personen, is juist van mening dat 90 procent van de Hardenezen geen heil ziet in een rondweg. Een onder de bevolking van ‘t Harde gehouden enquête is volgens de tegenstanders selectief uitgedeeld.
Wessel begrijpt dat er tegenstanders zijn, omdat niemand een rondweg door zijn achtertuin wil. Het comité vindt een rondweg sowieso geen optie, waar die ook komt te liggen.

‘Bevolking snijdt zich in vingers’

Begin 2011 maakt de provincie een definitieve keuze uit de varianten. Eén daarvan is nog steeds niets doen. “Dan snijdt de bevolking van ‘t Harde zich in de vingers. En als de provincie één keer weg is, komt ze niet weer met het geld”, vreest Wessel. Hij wacht de beslissing van de provincie af, maar ziet zelf maar één goede variant: een rondweg aan de oostzijde, kort om ‘t Harde. “Het is jammer dat er zo veel verschillende varianten opgesteld zijn. Die zorgen voor veel onnodige onrust.” De rondweg om Oostendorp is volgens hem een plan voor de toekomst. Wessel verwacht dat met de keuze voor een korte rondweg aan de oostzijde van ‘t Harde 90 procent van de huidige tegenstanders tevreden zijn.

{youtube}usRRpCcsig4{/youtube}

Stem ook op de Poll op `t Harde.com aan de linkerkant van de website!

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/november/16/poll_discussie_rondweg_lsquo_t_harde