‘T HARDE/OLDEBROEK – Met de oprichting van het Vuursteun Commando op 25 januari is de eerste mijlpaal in het reorganisatieproces van 2013 een feit. De nieuwe eenheid is verantwoordelijk voor defensiebrede vuursteun en moet permanent gereed zijn voor inzet. Tijdens een militaire ceremonie op de Legerplaats bij Oldebroek wordt de eenheid opgericht door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Daarbij zijn de commandanten van de Landmacht, de Marine en het korps Mariniers aanwezig. Ook geven de burgemeesters van de zes gemeenten waarop het Artillerie Schietkamp is gelegen acte de présence.
Met de oprichting van het Vuursteun Commando worden vuursteunbatterijen, training en ondersteuning van opleidingen en de leiding over het Artillerie Schietkamp onder één dak gebracht. De parate onderdelen van het Korps Veldartillerie en het Korps Rijdende Artillerie, in 2012 eerder opgegaan in het Fire Support Bataljon, worden met het opleidings- en trainingscentrum Vuursteun samengesmeed tot één nieuwe eenheid: het Vuursteun Commando. Ook de mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers worden hier aan toegevoegd. Los van bezuinigingen speelt de verbetering van afstemming een grote rol in de reorganisatie.
“De effecten van grondgebonden vuursteunmiddelen, zoals houwitsers en mortieren, luchtgebonden vuursteunmiddelen en naval gun fire support door schepen moeten onderling afgestemd zijn,” licht de nieuwe commandant van het Vuursteun Commando, kolonel Teun Baartman, toe. “De manier om deze en andere capaciteiten, zoals infanterie en cavalerie nog beter op elkaar te laten aansluiten, is ‘paarser’ optreden.”

Bron: Huis aan Huis