’t HARDE – Het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) is aan het werk op landgoed Schouwenburg. Er wordt gekapt, gebaggerd en vernieuwd. Er worden verschillende maatregelen genomen om de hydrologie op het landgoed te verbeteren. Zo worden de gracht en de vijverpartijen bij huis Schouwenburg gebaggerd en wordt de watergang naar de Heusbeek opgeschoond. Na het baggeren worden de stuwen vernieuwd om ervoor te zorgen dat het waterniveau goed en veilig geregeld kan worden. Ook wordt de oude beschoeiing vervangen waardoor de aanwezig taluds niet verder inzakken.
De vrijkomende bagger wordt in een weiland aan de zuidzijde van het huis tijdelijk opgeslagen in een depot. Dit wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ecoloog zodat vissen kunnen worden afgevangen en teruggezet. De bagger in het depot zal een tijdje moeten uitzakken waarna het lokaal wordt verwerkt.
Bosbeheer
De bospercelen op het landgoed hebben dringend onderhoud nodig. Bomen hebben ruimte nodig om te groeien en op dit moment staat het bos erg “dicht”. Deze percelen worden vanwege de dichte stand gedund om de groei van de bomen te stimuleren en wat meer licht op de bosbodem te krijgen zodat er een betere structuur ontstaat. Ook wordt een stuk waar het bos slecht functioneert geheel gekapt zodat er weer nieuwe bomen kunnen worden geplant. Op deze manier ontstaat er wat meer evenwicht in de leeftijdsopbouw van het bos. Nu zijn bijna alle bossen op de Schouwenburg van dezelfde leeftijd waardoor er maar weinig bosstructuur is en dieren steeds moeilijker schuilgelegenheid kunnen vinden. Het werk in het bos wordt uitgevoerd door een gecertificeerde aannemer.
Landschapselementen
Landgoederen worden compleet gemaakt door landschapselementen zoals lanen, houtwallen en solitaire bomen. De laan op de Schouwenburg vertoont steeds meer gebreken. Bomen worden slecht en gaan dood waardoor het voor de bewoners en bezoekers niet veilig is. Daarom worden er enkele bomen langs de laan weggezaagd zodat er weer ruimte ontstaat om over lange stukken nieuwe bomen te planten.
Houtwallen zijn ook beeldbepalende landschapselementen. Van de aanwezige wallen op de Schouwenburg wordt komende winter een deel afgezet, hierbij worden de kaprijpe populieren weggezaagd en de blijvende opstand gedund en gesnoeid. Zo ontstaat er weer een “dichte” wal en is het mogelijk om het onderhoud van de sloten weer op te pakken. Verder worden er op een tweetal plekken langs de oprijlaan weer doorkijkjes gemaakt richting het landhuis. Deze doorkijkjes zorgen ervoor dat het huis nog beter zichtbaar wordt vanaf de oprijlaan.