KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA’t HARDE – Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat op kasteel Zwaluwenburg de allereerste kunstexpositie werd gehouden. In 1960 werd het 18de eeuwse buitenhuis aangekocht door de familie Heusdens uit Steenwijk; in 1963 deed een bevriend kunstschilder, de Twentse expressionist Berry Brugman, hun de suggestie om een aantal vertrekken te gebruiken als galerie.

In de loop der jaren mocht de Zwaluwenburg veel prominente kunstenaars verwelkomen, onder wie  Paul Citroen, Ans Wortel, Sierk Schröder, Pieter d’Hondt, Karel Gomes, Chris ten Bruggen Kate, Carel Willink en Freek van den Berg. Het accent heeft daarbij steeds gelegen op figuratieve kunst.

‘MensBeeld’ is het thema van de komende jubileumexpositie. Die titel zegt eigenlijk genoeg: een tiental kunstenaars belicht uiteenlopende aspecten van het mens zijn. We zien jonge, frivool geklede vrouwen op de litho’s van Freek van den Berg (1918-2000), tegenover doorleefde mensengezichten, getekend door Nel van Dokkum-Koen (1934-2012). Beeldhouwster Edith Janzen toont de mens in archetypische fabelfiguren en moeder/kind-relaties.

Ook het symbolisme is rijkelijk vertegenwoordigd, in diepgravende doch kleurige reflecties door de schilders Corina Corvers, Esther Veerman en Johan Gorter. Een vleugje popart zien we terug in de vintage collages van Marian Williams van Embden en Nelleke Ponsteen. Joost Lodewijks deelt zijn feeërieke vrouwbeeld in een reeks vrijwel identieke doeken en Catharina Luhulima zorgt voor een staaltje gedegen portretkunst in houtskool.

‘MensBeeld’ is te bezichtigen van 19 mei t/m 8 september, op dinsdag t/m zondag van 14-17 uur. Adres: Zwaluwenburg 4-6, 8084 PD ’t Harde. Contactpersoon: mw. G.S. Slump, tel. 0525-681932. Zie verder de Facebookpagina (Galerie Zwaluwenburg).