‘T HARDE – Op maandag 24 febrauri vindt er in de Maranathakerk een bespreking plaats van het boek De vergelding van Jan Brokken. Arie Zevenhuijzen zal het boek inleiden. Het begint om 20.00 uur. De vergelding is een documentaire die leest als een roman over ‘een dorp in tijden van oorlog’ (zoals de ondertitel luidt).

Het dorp is het Zuid-Hollandse Rhoon, waar Brokken opgroeide als domineeszoon. In 1944 komt een jonge Duitse soldaat om het leven. Is het een ongeluk of een aanslag? Als vergelding fusilleren de Duitsers zeven mannen. Over dit gebeuren draagt het dorp nog altijd een geheim in zich dat Brokken door gesprekken en onderzoek probeert te ontrafelen. Hij doet dat met de spanning van een ‘whodunnit’.

In de bespreking kunnen thema’s aan de orde komen als: de rol van het verzet, de vele tinten grijs die er waren tussen goed en fout en de rol van het geloof en de verschillende kerken. Het kan ook aanleiding zijn om naar onze eigen familiegeschiedenis te kijken of naar wat er zich in ‘ons dorp’ afspeelde. Er zijn plannen omvan het boek een TV serie te maken.