logo wielIn de weken 37 t/m 44 presenteert Stichting WIEL de campagne ‘Drink water, pak de beker!’ Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om vaker water te drinken en zoete drankjes te laten staan. PEC Zwolle-aanvoerder en JOGG-ambassadeur Bram van Polen bezoekt een aantal scholen in de regio om te laten zien dat water drinken belangrijk en de gewoonste zaak van de wereld is. Deze campagne hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Het drinken van zoete drankjes is één van de oorzaken. Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat kinderen in de leeftijd van 7 – 18 jaar alleen al tijdens schooluren gemiddeld 6 kg suiker op jaarbasis binnenkrijgen. Middels de campagne ‘Drink water: Pak de Beker!’ worden kinderen geënthousiasmeert en gemotiveert om water te drinken in plaats van gezoete drankjes.

Gezonde leefstijl
Dat juist PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen de actie ondersteunt is niet verwonderlijk. Als topsporter kent hij het belang van een gezonde levensstijl en daarin past het regelmatig drinken van water. “Als kinderen dorst hebben, grijpen ze nu nog te vaak naar zoete drankjes. En dat terwijl we uit onderzoek weten dat ze water ook lekker vinden. Sommige kinderen krijgen 25 suikerklontjes per dag binnen met wat ze drinken!”, aldus Van Polen die in 2014 met zijn club de KNVB-Beker won. “Ja, ‘pak de beker’ is een slogan die perfect bij mij past”.

Drink water: Pak de Beker!
De campagne zal zichtbaar zijn op verschillende plaatsen waar kinderen veelvuldig komen. Feestelijk onderdeel van de campagne zal de officiële opening van het watertappunt op het Nuborgh College zijn tijdens de DrinkWater weken. Onder andere Bram van Polen zal hierbij aanwezig zijn. Daarnaast is het voor basisscholen mogelijk om speciale ‘DrinkWater’ bidons aan te vragen om het voor de kinderen gemakkelijk te maken water te drinken.

Jongeren op gezond gewicht
Doel van de aanpak JOGG is om met diverse lokale activiteiten een omgeving te creeren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners. Meer informatie over de JOGG aanpak en/of de DrinkWater weken is te vinden op de website van Stichting WIEL. Ook kunt u contact opnemen met de JOGG regisseur; Tim Jansink, tim.jansink@wiel.nl, 0525-681212.