‘T HARDE – Toen het voetbalspel in ’t Harde nog in de kinderschoenen stond, was dit buurtschap nog zo klein dat er regelmatig een beroep moest worden gedaan op spelers uit Oldebroek om een elftal compleet te krijgen. Nu, 75 jaar later, is s.v. ‘t Harde een bruisende verenging.

Voor de krachtmetingen kon men in de beginjaren terecht op een heideveld van de heer de Jongh, die ook genegen was om te voorzien in de wedstrijdballen. Want in de jaren voorafgaande aan de officiële oprichting was het armoe troef. Bekende namen aan de wieg van de Harder Voetbal Vereniging, zoals de club bij de oprichting op 15 mei 1937 werd genoemd, waren de heren J. Prins, M. Prins, H. Schenk, J. Eibrink en, in een latere fase Allie Bosch.

Onder leiding van vermaarde trainers als Gerrit Verwoerd, Wim van Driel en Bé Korf klommen de Hardenezen langzaam en met wisselende successen op naar de plaats die zij op dit moment op de ranglijst bekleden. Erwin Brem zorgde in 2010 voor de laatste stap omhoog: promotie naar de tweede klasse. Komend seizoen moet zijn opvolger Edwin van Egteren er voor zorgen dat het verblijf in deze klasse gehandhaafd blijft.

Voorzitter Eibert Kroneman over het ‘geheim’ van s.v. ‘t Harde: “Een echte familieclub, die draait op vrijwilligers en veel steun krijgt van onze hoofdsponsor Pater. Bij de spelers alleen maar amateurs. Hier wordt niemand betaald. Wij halen onze voetballers uit de eigen kweek.” Bart-Jan Olthuis van de supportersvereniging zegt: “Ons kent ons, maar ook de ‘import’ voelt zich bij ons snel thuis. Wij zijn er trots op dat wij de club financieel en materieel kunnen steunen.” Onder de elftallen kent ’t Harde ook een G-elftal, dat onder leiding van Kay Bosscha voor ontspanning bij de gehandicapte sporters zorgt. Daarnaast zijn er twee meisjeselftallen en in het nieuwe seizoen verdedigt ook een dameselftal de groen-witte kleuren.

Annemieke Jolink voert de commissie aan die de activiteiten voor dit jubileumjaar op de rails moet krijgen. Naast toernooien, een reünie en een clinic staat op 14 mei de ontmoeting tegen FC Zwolle op de rol. Hiervoor zijn 1000 kaarten beschikbaar, die op diverse locaties in de voorverkoop te koop zijn. Informatie bij s.v. ’t Harde. “Maar wij zijn ook bezig om een wedstrijd binnen te halen tegen een club uit de huidige top vijf van de eredivisie. Welke dat wordt blijft nog even geheim,” houdt Annemieke nog even een slag om de arm.

jubileum_tharde

Toekomstplannen zijn er ook: “Aan het einde van dit jubileumjaar start de renovatie en de verbouwing. Er komt een nieuwe bestuurskamer en een businessruimte”, aldus de voorzitter.

(Foto/tekst Wim Speth) Bron: deweekkrant.nl