Zowel klanten als winkeliers verzochten de gemeente hiertegen op te treden en dat doet het college van B en W door de verkoop aan banden te leggen. Verkopers zijn vanaf nu niet meer welkom bij winkels in ’t Harde, de Vesting, De Vrijheid en bij de Aldi. “De klachten komen in hoofdzaak van de supermarkten af, maar ook via buitengewone opsporingsambtenaren bereiken ons tientallen klachten van burgers. Het gaat voornamelijk om mensen zonder vaste woon-of verblijfplaats, die in georganiseerd verband kranten verkopen. Ze bieden klanten op een opdringerige manier kranten aan. Waar ze vandaan komen vind ik minder interessant. Het gaat mij als wethouder voor Handhaving om het overlastaspect. Hiermee geven we een stuk duidelijkheid, want we hadden geen regels om een dergelijk verbod aan op te hangen. Die kapstok is er nu wel en juridisch kan het”, aldus Boukema. Straatkrantverkopers beperken zich allang niet meer tot de steden, merkt ook de gemeente Elburg. In de afgelopen periode zijn er steeds meer bijgekomen en steeds vaker zijn het Oost-Europeanen. Henk Vinke, voorzitter van winkeliersvereniging De Vrijheid in Elburg, is blij met het verbod: “Op het moment is het erg rustig, maar de overlast loopt al een poosje. Die mensen horen hier niet thuis, ik zie er de toegevoegde waarde niet van in om buitenlandse kranten te verkopen, want dat gebeurt. Er zit een organisatie achter, daar ben ik van overtuigd. We hebben een paar keer meegemaakt dat er ruzie ontstond tussen twee partijen die elkaar weg willen hebben. Dat geeft klanten een beangstigend gevoel.”
Dit verhaal klinkt Bas Schoenman, bedrijfsleider bij de Plus in Heerde, bekend in de oren. “De laatste weken zie ik ze helemaal niet weer, maar we hebben ze hier een tijd lang gehad, soms met wel twee, drie tegelijk. Ook dat ze ruzie met elkaar maakten. Ik heb één keer de politie gebeld, toen waren ze direct vertrokken. Ik vraag altijd of ze een vergunning hebben. Met sommige valt heel moeilijk te communiceren, ze doen alsof ze je niet begrijpen. Ik vraag me af of het wel zuivere koffie is. Ik heb meegemaakt dat ze door iemand in een dikke mercedes werden afgezet.”
Bron: De Stentor
In zuidhorn worden mensen om geld gevraagt ze beginnen met 20 euro en dan steeds hoger.
Met zielige verhalen.
De gemeente doet niets.
Ook a hein heeft geklaagt,maar de gemeente zegt niets te kunnen doen.
Handhaving overlast nog nooit van gehoord,
Bedelen is verboden maar in zuidhorn kan en mag het allemaal.
Ook zijn er in 2011 dezelfde ellende geweest waar de gereformeerde kerk van de westergast die er bij in zat niets aan heeft gedaan.
Een pasje hebben ze niet