De politie heeft zaterdagavond 14 april een grootscheepse alcoholcontrole gehouden op meerdere plaatsen op de NW-Veluwe. De controles zijn gericht gehouden op tijden en plaatsen waar veel inbraken zijn gepleegd. Zo kon er belangrijke informatie worden verzameld over verdachte personen en voertuigen. In totaal zijn er bijna 2200 blaastesten afgenomen. 18 bestuurders bleken gedronken te hebben.

De controles zijn gehouden tussen 21:00 en 04:00 uur. De eerste uren is er gecontroleerd in Nunspeet op de N795 bij de op- en afrit van de A28 en in Epe en ’t Harde op de N309 bij de op- en afritten van de A28 en A50. ’s Avonds is er in Harderwijk gecontroleerd op meerdere plaatsen op de N302 bij de op- en afritten van de A28. Vanwege de aanpak van inbraken zijn auto’s en personen die eerder bij verdachte situaties of inbraken zijn gezien extra gecontroleerd. De informatie die dit opleverde kan gebruikt worden bij het opsporen van inbrekers. Agenten namen een blaastest van de bestuurders af en keken naar verdachte omstandigheden zoals inbrekerswerktuig en spullen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn.

In totaal bleken 18 bestuurders gedronken te hebben. Er zijn twee rijbewijzen ingevorderd. Ook zijn er zo’n 12 bekeuringen uitgeschreven voor andere overtredingen zoals het rijden zonder goede verlichting, gladde banden en het niet dragen van de gordel. Eén bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij 145 kilometer per uur reed waar 80 is toegestaan.

In totaal zijn zo’n elf voertuigen extra gecontroleerd omdat ze in het politiesysteem voorkwamen bij een eerdere verdachte situatie of inbraak.‘ Alcoholcontroles houden we sowieso, nu zetten we ze slim in op tijden en plaatsen waar veel ingebroken wordt’, zegt districtschef Freek Kuijper. Teamchef verkeershandhaving Rein Gronouwe: ‘We slaan twee vliegen in één klap: enerzijds hebben een grote actie tegen alcohol in het verkeer en anderzijds dragen wij bij aan het bestrijden van criminaliteit.’

De aanpak van inbraken staat zeer hoog op het prioriteitenlijstje binnen het politiedistrict Noordwest Veluwe. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er binnen dat district 380 inbraken gepleegd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 231. De stijging van het aantal woninginbraken is een landelijke trend.

Medewerkers van verkeershandhavingsteams van vijf korpsen hebben bijstand verleend aan deze controle. Met deze grootscheepse actie had de politie extra veel slagkracht zodat er op meerdere plaatsen tegelijkertijd gecontroleerd kon worden.