DEN HAAG/’t HARDE – “Gemeente Elburg laat een bevriende bomenonderzoeker een positief rapportje schrijven over acacia’s zonder dat de onderzoeker langs is geweest”, zei Hardenaar J. Strijkert dinsdag bij de Raad van State.

Strijkert vroeg een kapvergunning aan voor twee grote acacia’s in zijn tuin aan de Eperweg. Volgens hem is de ene boom zie en dreigt die om te vallen. De andere staat erg dicht bij zijn huis. Gemeente Elburg weigerde een kapvergunning te verlenen. Elburg liet bomoloog E. Koot onderzoek doen naar de acacia’s. Volgens zijn rapport zijn de bomen gezond en door hun hoogte zeer waardevol als stapsteen voor vogels.

Strijkert veegde bij de Raad van State de vloer aan met dit onderzoek. “Die Koot is bevriend met de groenambtenaar van Elburg. In het opdrachtverzoek stond dat Koot de opdracht kreeg voor 1000 euro als hij een positief rapportje schreef. Hij is niet eens ter plaatse geweest. Dan had hij kunnen zien dat er voor de vogels genoeg hoge bomen in de buurt staan.” Staatsraad R. Loeb vroeg waarom Strijkert geen tegenrapport liet maken. “Ik heb het rapport en de acacia’s aan drie hoveniers en boomkwekers laten zien. Deze zeiden dat het rapport niet deugde en de bomen ziek zijn.” De gemeentewoordvoerster ontkende een vriendendienst die bij Strijkert wel het geval zou zijn. “Hij vroeg advies met de mededeling dat de hoveniers de kapopdracht krijgen als ze de bomen ziek verklaarden.”

Strijkert en de gemeente kunnen moeilijk één deur. Strijkert voerde meerdere procedures tegen Elburg. Volgens de gemeentewoordvoerster voert Strijkert een persoonlijke vendetta tegen gemeenteambtenaren. Strijkert ontkende dat andere zaken met deze boomkapkwestie te maken hebben. Uitspraak volgt over enkele weken.