Het gerechtshof in Arnhem heeft dat besloten. met instemming van Van D. en zijn raadsman.
De misdrijven werden gepleegd in Nijkerk, Harderwijk, ’t Harde en Elburg. Van D. maakte zich daarnaast schuldig aan verboden wapenbezit en brandstichting. Hij stak in juli 2009 in ’t Harde en Elburg twee auto’s in brand om voor zijn broer wraak te nemen op diens toenmalige vriendin en haar moeder. De rechtbank in Arnhem veroordeelde Van D. in juni voor deze vergrijpen tot een gevangenisstraf van tien jaar.
Zijn plaatsgenoot M.P., die samen met hem de overvallen pleegde maakte zich bovendien schuldig aan verkrachting. Hij verkrachtte in de nacht van 30 april op 1 mei vorig jaar twee meisjes in Nijkerk onder bedreiging van een pistool. De rechtbank legde hem in juni zestien jaar celstraf op.
Van D. verscheen dinsdag voor het gerechtshof in Arnhem om in hoger beroep een kortere straf dan die tien jaar te bepleiten. De gepleegde misdrijven zelf staan niet meer ter discussie. Voor het hof voerde de man aan dat hij zijn best doet om zijn leven te beteren en dat hij hard aan zichzelf werkt. Zijn problemen in de bewuste periode van vorig jaar zijn voor een groot deel terug te voeren op zijn cocaïneverslaving, aldus Van D.
De veroordeelde Van D. ziet met lede ogen anderen in de gevangenis niets met hun leven doen, terwijl hij juist hard aan zichzelf werkt. “Ik heb aan de drugs gezeten, maar dat is nu voorbij”, zei hij tegenover het Arnhemse hof over zijn cocaïneverslaving. “Ik wil graag een tweede kans en daarom ben ik nu hier.”
De rechters hielden Van D. voor dat hij het beste mee zou kunnen werken aan een onderzoek door een psycholoog en een psychiater. Dan zou vastgesteld kunnen worden of Van D. problemen heeft die verdere behandeling vereisen. Zomaar de straf verkorten, daar voelde het gerechtshof weinig voor. Dan zijn er immers nog een heel aantal veroordeelden die graag een kortere straf willen omdat ze zo goed hun best doen.
“Er moet nog heel wat aan me gesleuteld worden”, erkende de man, die echter niets zag in een psychologisch onderzoek. Van D. is van zijn verslaving af , heeft ‘foute’ vrienden van vroeger afgezworen en is een eind op de goede weg, vond hij.
Na enig aandringen van de rechtbank erkende Van D. te vrezen voor TBS. Wanneer hij zich bereid zou verklaren mee te werken aan een psychologisch onderzoek, loopt hij immers de kans dat hem TBS wordt opgelegd. De rechters voor het hof noemden het opvallend, dat verdachten soms lange gevangenisstraffen verkiezen boven een TBS-maatregel. “Bij een gevangenisstraf zijn ze er zeker van wanneer ze weer vrijkomen. Dat hebben ze liever dan de problemen echt aan te pakken”, constateerde een van de rechters.
Na een schorsing voor overleg met zijn advocaat bleek Van D. alsnog in te stemmen met een onderzoek door een psycholoog en een psychiater. Dit zal worden uitgevoerd in het Huis van Bewaring in Zwolle waar Van D. vast zit. De man moet over maximaal drie maanden weer voor het hof verschijnen. Dan zal blijken of het onderzoek al gereed is