ELBURG – Met gemiddeld vier passagiers is de verlengde Walibi Express (buslijn 248 tussen ’t Harde en Walibi Holland) onrendabel. Dat is de belangrijkste conclusie uit de evaluatie, die de provincie Flevoland heeft laten uitvoeren naar het derde proefjaar van de zomerbus. Onduidelijk is nog hoe de toekomst eruit ziet van de busverbindingen tussen het oude en nieuwe land.

Het blijkt dat de bezetting goed is op de eerste vier ritten vanaf ’t Harde naar Walibi Holland en de laatste zes ritten in omgekeerde richting. Hier is een gemiddelde van meer dan tien reizigers per rit. De rest van de negentien dagelijkse ritten heeft volgens de provincie een lage tot zeer lage bezettingsgraad. Per dag maakten gemiddeld 128 reizigers gebruik van de verlengde Walibi Express (verdeeld over 29 ritten). Lijn 248 rijdt in de zomermaanden juli en augustus. Het is een verlenging van de Walibi Express (lijn 247) tussen Harderwijk en Walibi Holland. De proef is gestart, nadat ondernemers van de Flevoboulevard en de gemeenten Dronten en Elburg pleitten voor ontsluiting van de gehele Flevoboulevard per openbaar vervoer. Bovendien zou deze verlengde Walibi Express de bestaande Walibi Express vanaf Harderwijk in de spits ontlasten.

Ongeveer de helft van de reizigers op lijn 248 is aan Walibi gerelateerd. Naast Walibi Holland zijn Harderwijk (Dolfinarium) de belangrijkste bestemmingen van de passagiers. De reizigers van de verlengde Walibi Express komen vooral van Riviera Parc en Flevostrand. De lijn wordt door de reizigers positief gewaardeerd, stellen de onderzoekers. Pluspunten zijn het comfort en tarief. Niet helemaal duidelijk is of een relatie bestaat met de verkeerssituatie in Harderwijk. De resultaten van de evaluatie moeten nog besproken worden met de ondernemers van de Flevoboulevard en de betrokken gemeenten.