’t HARDE – Koningin Beatrix heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan ’t Harde. Doel van haar bezoek was het 103 ISTAR Bataljon, waar ze ook volop met de manschappen sprak.

Zo kreeg ze (ook hier) uit eerste hand de ervaringen van militairen in missies zoals die in Afghanistan. 103 ISTAR is een defensie-eenheid die inlichtingen verzamelt en analyseert; essentieel voor operationele eenheden. Hun inzet werd eerder benut in Irak en recenter in Afghanistan.

De informatie anno 2011 is niet zelden gebaseerd op ultramoderne oorlogvoering, ook wel cyber warfare genoemd. “De Koningin was tijdens haar bezoek aan dit bataljon in ’t Harde daar erg in geïnteresseerd. Zij kreeg ook een demonstratie van de middelen en technieken die het bataljon gebruikt”, aldus luitenant-kolonel Michael Bos, hoofd Sectie Communicatie van de Koninklijke Landmacht. “Omdat het een inlichtingeneenheid betreft, staat vertrouwelijke informatie hier hoog in het vaandel.” Bos: “Ook sprak Koningin Beatrix met militairen over de ervaringen tijdens internationale operaties.” De koningin nam ruim de tijd voor dit bezoek aan ’t Harde, van rond een uur ’s middags tot half vier.

{plusone}