‘T HARDE – Christiaan Wilhelm Albert de Jongh junior is de hoofdpersoon uit de jongste publicatie van de oudheidkundige vereniging Arent toe Boecop. Vorige week werd de speciale uitgave ‘C. W. A. de Jongh en de Johannahoeve’ gepresenteerd in MFC Aperloo door samenstellers Cor Pieterse (tekst)en Leo den Hoed (foto’s).

Oudere Hardenezen kennen hem nog wel; meneer de Jongh. Een rijzige, statige, gestalte, boomlang met zijn ruim 1 meter 90. Een heer van stand verzeild geraakt in de bossen op de Veluwe bij ’t Harde. Vele decennia na zijn dood wordt het bospark nog altijd aangeduid als ‘de bos van meneer de Jongh’. Hoog tijd voor Arent toe Boecop om een boek te maken over deze nog altijd aansprekende historische figuur van ’t Harde met zijn fraaie Johannahoeve, waar de bevolking van ’t Harde nog altijd vrijelijk mag wandelen in het nu door prachtige herfsttinten gekleurde bos.

c_de_jongh_met_hond

Wekenlang spitten Den Hoed en Pieterse het streekarchief door om zoveel mogelijk over de geschiedenis van De Jongh en Johannahoeve boven water te krijgen. Er was wel genoeg materiaal voor een vuistdikke biografie. Om toch tot een overzichtelijk boekwerkje te komen, binnen de kaders van zo’n dikke tachtig pagina’s, werden er drie thema’s uitgelicht: de ‘roots’ van de familie De Jongh, het leven van C.W.A. de Jongh en tot slot een hoofdstuk gewijd aan het ‘buitengoed Johannahoeve’.
TripjesChris de Jongh werd geboren in 1888 te Den Haag. We leren hem kennen in Pieterse’s beschrijving als de jongste telg uit een welgestelde familie. Met een jeugd waarin hij regelmatig tripjes onderneemt naar populaire oorden bij de elite, zoals Lausanne.

Op 10 augustus 1921 komt De Jongh in ’t Harde wonen in het buitenverblijf Johannahoeve van zijn ouders die dan inmiddels allebei overleden zijn. Tijdens vakantie in Wiesbaden (1922) ontmoet hij Cecilia. De vrouw die zijn levensgezellin wordt en op het landgoed in ’t Harde komt wonen. Getuige de foto’s die zijn opgenomen in het boek een struise jongedame, afkomstig uit Henning bij de stad Passau, vlakbij de Oostenrijkse grens. Cecilia en Chris kenden gelukkige jaren tot haar vroegtijdige dood op 2 april 1940 (op 42-jarige leeftijd). ‘En eeuwig zingen de bosschen’ staat er op haar grafsteen. Op 27 mei 1960 komt meneer de Jongh naast haar te liggen in de grafkelder van Johannahoeve.

(Door: Henry Jonker)

Bron: Huis aan Huis