’t Harde / Elburg – De vorig jaar voor het eerst -na decennialange afwezigheid- gehouden kermis van Elburg smaakt naar meer. Toch komt er waarschijnlijk volgend jaar geen kermis meer op ’t Harde.

Het Elburgse kermisvertier wordt uitgebreid naar een volledige week. Of de kermis van ’t Harde een tweede editie beleeft, is nog maar de vraag. Hoewel ambtelijk wordt voorgesteld om de vorig jaar in ’t Harde gehouden kermis weer te laten vervallen, houdt het college voorlopig toch vast aan een kermis voor zowel Elburg als ’t Harde. De kermisexploitanten stonden vorig jaar niet in de rij om zich met enthousiasme op de kermis van ’t Harde te storten. “Er is onvoldoende animo van kermis-exploitanten en publiek, de mogelijkheid ontbreekt om te combineren met een ander evenement, onder meer vanwege de beperkte locatie-mogelijkheid”, staat in het ambtelijk advies, dat mede ondersteund wordt door een enquête bij de exploitanten. Toch wordt de haalbaarheid van een kermis op het parkeerterrein van sportpark Schenk, op verzoek van het college onderzocht: Woordvoerder Anthonie Bosman: “De kermis werd vorig jaar weinig bezocht en kermisexploitanten konden er geen boterham mee verdienen. Mogelijk dat we de exploitatie van een (kleine) kermis in ’t Harde gaan uitbesteden.”

In Elburg sloeg de kermis juist wel aan. Bosman: “We willen graag investeren in een goede kermis.” De lengte van de Elburger kermis wordt uitgebreid zodat het straks tijdens twee vestingdagen kermis is: “Van woensdag tot en met woensdag zodat twee vestingdagen binnen die periode vallen.” De kermis keerde vorig jaar voor het eerst na meer dan dertig jaar terug naar Elburg. Op maandag 16 januari evalueert de Elburger politiek de kermissen.