‘T HARDE – Van 10 tot en met 14 oktober oefenen militairen van de Koninklijke Landmacht in het vierkant Elburg, Zwolle, Apeldoorn en Harderwijk. Zij trainen het optreden in bewoonde omgeving en het samenwerken met lokale overheden in geval van een ramp. In sommige situaties zullen de militairen een ongeladen wapen dragen.
De ongeveer honderd deelnemende militairen trainen het ondersteunen van en samenwerken met lokale overheden en civiele instanties ingeval van een ramp. Dit houdt onder meer in het ondersteunen van de politie bij checkpoints en het beteugelen van demonstraties en andere woelingen. De militairen gaan ook sociale patrouilles rijden waarbij ze contact maken met de bevolking. Tijdens deze oefening zullen, op incidentele basis, militairen aanwezig zijn in en bij woonkernen. Het zwaartepunt van de oefening bevindt zich in en rond ’t Harde.

Deze oefening, Restore Hope geheten, vindt plaats als eindoefening voor landmachtmilitairen van 11 Afdeling Rijdende Artillerie uit ’t Harde. Zij worden eind november ingezet in Curaçao als zogenaamde Compagnie in de West ter ondersteuning van de Nederlandse militaire presentie op de Nederlandse Antillen en Aruba.

Voor de eindoefening is een prachtig scenario bedacht. Het scenario van de oefening speelt zich af rond een flinke aardbeving, waarbij de militairen de lokale overheden in de Noord Veluwe ondersteunen bij de noodzakelijke activiteiten na de ramp. De oefening wordt uiterst serieus aangepakt zodat de militairen goed voorbereid op hun missie kunnen. De Konklijke Landmacht wil immers elke risico uitsluiten.