Tijdens de Open Monumentendag afgelopen zaterdag was er ook in ´t Harde veel te beleven: Bij de Historische Collectie Korps Veldartillerie stond de dag in het teken van groot en rollend materieel. De uitgebreide tentoonstelling ontstond in samenwerking met de historische collectie van het Korps Rijdende Artillerie (KRA) en bood een prachtig overzicht over het heden en verleden. Naast de gewone tentoonstelling in de paviljoens van het museum, stond een selectie van oude tanks en kanonnen buiten opgesteld en waren er verschillende activiteiten voor jong en oud.

De beide artilleriecollecties zijn een interessant deel van het militair erfgoed van Nederland. Ook biedt de tentoonstellingslocatie op het militaire terrein op de Woldberg in ´t Harde een bijzondere omgeving om meer over deze soort bewapening, die in de krijgsgeschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld, te leren. De tentoongestelde stukken laten de ontwikkeling van de artillerie zien.

Stootkracht en mobiliteit zijn de doorslaggevende factoren voor succesvolle artillerie. Wat betreft het thema mobiliteit zijn goede off road-voertuigen voor de moderne krijgsmacht onontbeerlijk, juist om groot geschut succesvol in te zetten. Vandaag de dag zijn 4×4-terreinwagens niet uitsluitend voor het leger, maar ook voor particulieren een aantrekkelijke optie als het op de aanschaf van auto´s aankomt.

Ook als bestemming voor een dagtochtje met de auto is De Historische Collectie Korps Veldartillerie uitermate geschikt. De ANWB verwijst naar het museum als Veluwse bezienswaardigheid. ´t Harde koestert de aanwezigheid van de kazerne, en in het bijzonder het museum, als één van de meest interessante toeristische attracties in de regio.

Een indruk van de feestelijke tentoonstellingsdag is terug te vinden in een foto-album op de Facebook-pagina van het museum. De extra expositie-dag was tevens het einde van het zomerseizoen. Vanaf deze week is het museum van dinsdag tot vrijdag ´s middags van 13:30 tot 17:00 geopend. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Ook komend weekend is er nog een evenement met een militair tintje in ´t Harde. Zaterdag 19 september is in het Multi FunctioneelCentrum ‘Aperloo’ voor de vierde keer dit jaar de Militaria verzamelbeurs. Meer informatie over deze beurs voor liefhebbers van uniformen en militaire accessoires leest u hier.