Auteur van dit stuk is Bart-Jan Olthuis, Bart-Jan is lid van de schaduwfractie Algemeen Belang en actief lid in het vrijwilligersleven voor de sportvereniging ’t Harde, volgend stuk is geschreven op persoonlijke titel.

Een jaar geleden schreef ik dat wij, als Algemeen Belang, er alles aan zouden doen om ‘t Harde op de politieke agenda te houden. Nu we een jaar verder zijn is het tijd om te kijken of dit ook gelukt is en om vooruit te blikken op het komende jaar. Want 2012 zal een spannend jaar worden voor ‘t Harde.

Dat ‘t Harde op de politieke agenda heeft gestaan, is inmiddels wel duidelijk geworden. Als je in het dorp komt, heb je al snel de indruk dat je beland bent in een grote bouwput. De Rooms-Katholieke kerk en de school zijn gesloopt en de eerste woningen staan al op die plek en zullen in het voorjaar opgeleverd worden. De renovatie van ‘t Harde-Noord is ook begonnen en langzamerhand wordt al zichtbaar hoe deze wijk eruit gaat zien. Wij, als AB, zijn dan ook erg blij dat deze wijk grondig gerenoveerd wordt en dat er ruim 60 extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. De parkeerproblemen in deze wijk waren veel buurtbewoners een doorn in het oog, met alle bijkomende frustraties van dien. Voor de buurt was het dan ook een opluchting dat onze wethouder het startsein kon geven voor deze renovatie.

De eerste verhuizingen van winkels, in verband met de renovatie van het winkelcentrum, zijn inmiddels ook achter de rug. De eerste schop zal op het moment van schrijven wel zo ongeveer de grond in gaan. Een moment waar menig Hardenees al heel lang op zit te wachten. Dat de verwerkelijking van dit project, in deze onzekere tijden, een hele stap is, zal iedereen met me eens zijn. Het zal nog wel enkele jaren duren voor de laatste steen gelegd is. Daarom zullen wij er, als AB, alles aan doen om de gemeente financieel gezond te houden en geen onnodige uitgaven doen aan bijvoorbeeld een nieuwe gemeentelijke samenwerkingsstructuur. De gelden die anderen daaraan willen besteden, kunnen we beter gebruiken voor het verbeteren van de leefbaarheid in ons dorp.

Allemaal positieve ontwikkelingen! Maar er schuilt nog wel een addertje onder het gras. Begin 2012 zal de provincie beginnen met het uitvoeren van de MER met betrekking tot de rondweg. Uit dit onderzoek zal een aanbeveling komen welke variant voor ‘t Harde het beste is. Wordt het een opwaardering van de huidige Eperweg of komt er toch een rondweg waar veel Hardenezen al zolang op hopen? Als we het hebben over het verbeteren van de leefbaarheid van ‘t Harde dan zal een mooi winkelcentrum met een autoluwe Eperweg hier toch zeker aan bijdragen.

Het jaar 2012 zal dus een spannend jaar worden voor ‘t Harde. Als Algemeen Belang zullen we er alles aan doen om de leefbaarheid in de Kernen rondom Elburg te verbeteren.

Ik wens u fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2012.

Bart – Jan Olthuis