logo-politie-vierkantHasselt, ’t Harde – De politie heeft dinsdag 16 juni en woensdag 17 juni twee mannen van 22 en 23 jaar uit Amsterdam aangehouden. De twee worden er van verdacht een postbode te hebben beroofd en met een door phishing verkregen pinpas geld te hebben buitgemaakt.

Op woensdag 22 april is een postbode in Hasselt beroofd. Het was de bedoeling dat zij een pinpas zou bezorgen, maar een man pakte de envelop van haar af en ging er met een andere man vandoor. Na een burgernetmelding kwamen er diverse tips binnen over het signalement van de daders en de auto waarmee ze waren gevlucht. Eén van de getuigen gaf ook een kenteken door. Uit onderzoek is gebleken dat korte tijd later met de weggenomen pinpas is gepind bij een betaalautomaat in ’t Harde. Daarbij maakten ze een groot bedrag buit. De camerabeelden zijn gebruikt voor het onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat de persoon, bij wie de pinpas bezorgd moest worden, slachtoffer is geworden van Phishing.
Werkwijze

Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen telefonisch of via e-mail achter bankgegevens te komen. Fraudeurs sturen onder andere e-mails uit naam van een bank en lokken de lezer via een link in die mails naar een valse (bank)website of een internetformulier. Hier wordt verzocht om persoonlijke gegevens en bankgegevens in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over de benodigde gegevens om bij banken bijvoorbeeld pinpassen aan te vragen op naam van gedupeerden, geldbedragen over te schrijven of de limiet van betaalrekeningen te verhogen.

Vermoedelijk is er in dit geval ook een nieuwe pinpas aangevraagd. De mannen uit Amsterdam worden er van verdacht het adres van de gedupeerde in de gaten te hebben gehouden om de pinpas in handen te krijgen en geld te pinnen.
Phishing tegengaan
De politie waarschuwt iedereen voor phishing. Een bank vraagt nooit telefonisch of via e-mail om bank- of privégegevens. Daarom adviseren wij u om dergelijke telefoontjes niet te beantwoorden en niet in te gaan op de e-mails. Let op, klik in geen geval op een link die in de e-mail staat. Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren bij uw bank. En meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).
Wees alert!

Het komt voor dat daders enveloppen met een pinpas uit een brievenbus willen halen. Ziet u in uw straat onbekende auto’s of mensen die zich verdacht ophouden? Mensen die brievenbussen in de gaten houden of zelfs aan het hengelen zijn bij een brievenbus? Noteer het kenteken en andere relevante informatie en bel dan direct de politie via 112!