’T HARDE – Waar de één mooie of bijzondere herinneringen ophaalt, zal de ander geen traan laten om de sloop van de voormalige rooms-katholieke kerk de Goede Herder in ’t Harde. Voor het sloopbedrijf is een kerk een bijzondere klus, maar tegelijk ook een relatief eenvoudige.

Hille Terpstra is bij Van Werven projectleider van deze sloopklus. “Ik werk hier 37 jaar en heb nu voor het eerst een kerk bij de hand”, vertelt hij. Gisteren is begonnen met het afbreken van het kerkgebouw, dat al sinds 2006 niet meer als zodanig in gebruik is. “In principe is deze klus niet heel anders dan anders”, weet Terpstra. “Natuurlijk, er staat een hoge toren en dat vraagt wat meer precisie en maatwerk. Maar het gebouw zelf lijkt van de buitenkant heel wat, terwijl het eigenlijk heel veel lucht is. Het zijn vier hoge muren met een dak en een vloer. Het ontbreken van allerlei tussenwanden maakt de sloop een stuk eenvoudiger.”

Het had er gisteren alle schijn van dat weinig tranen worden gelaten om het verdwijnen van het kerkgebouw. De enkele passant die even van de trappers stapte om de afbraak te zien haalt zijn of haar schouders op. “Mooi dat het straks weg is, de buurt knapt er enorm van op”, is de gedeelde reactie van de toeschouwers. Terpstra sprak eerder op de dag wel met mensen die meer moeite hadden met de sloop. “Zoiets is altijd met emotie omgeven. Ik sprak iemand wiens kinderen hier zijn gedoopt. Dat maakt de sloop van een kerk heel anders dan die van een woonhuis”, zegt de projectleider. “Maar als zo’n gebouw lang leegstaat zien velen het graag verdwijnen.”