De SP heeft donderdag op een ludieke wijze aandacht gevraagd voor het belang van toiletten in alle Gelderse treinen. Pascal Vrijheid, voorzitter van SP Elburg: “De provincie Gelderland laat treinreizigers en conducteurs die nodig moeten letterlijk barsten.” Midden op het station van ’t Harde is een knalrood toilethokje geplaatst en er zijn petitiekaarten uitgedeeld. “Treinreizigers kunnen een heldere boodschap afgeven aan het provinciebestuur,” zegt Vrijheid. “Wij willen toiletten… in alle treinen!”

Dankzij een motie die in 2010 door de Tweede Kamer werd aangenomen rijden straks in heel Nederland weer treinen met een toilet. Heel Nederland? Nee, helaas niet in heel Nederland. De provincie Gelderland, de rijkste provincie van Nederland, vindt treintoiletten niet nodig op de regionale treinen onder haar verantwoordelijkheid. Hier kan de regering dus niets over zeggen. De SP is het volstrekt oneens met het provinciebestuur en voert deze week in heel Gelderland actie voor toiletten in alle treinen.

Vrijheid: “De provincie heeft een verantwoordelijkheid naar de reizigers. Door treinen zonder toilet in te zetten, werpt zij een hoge drempel op voor grote groepen mensen. Voor reizigers met blaas- of darmaandoeningen, ouderen en kleine kinderen wordt een treinreis in Gelderland onmogelijk gemaakt.”

Helaas is het toilethokje op ’t Harde een tijdelijke oplossing voor diegene die een plek zoekt om te kunnen plassen, want morgen vertrekt het toilet met een enkele reis naar het volgende station. De SP voert vrijdag 2 september van 16.00 tot 18.00 uur actie op het treinstation in Apeldoorn.

SP_actie_toieltten_tharde00001

{plusone}