VELUWE – Ervaar zelf hoe je het beste kunt reageren in ongebruikelijke situaties. Hiermee willen vijf Veluwse gemeente jonge automobilistenr de streep trekken mee te doen aan de DriveXperience, 19 en 20 oktober in ’t Harde.Deze praktijkdag is voor automobilisten tussen de achttien en 24 jaar uit de gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Oldebroek en Nunspeet. Ze krijgen inzicht hoe goed ze zijn als jonge autorijder en waar ze het beter zouden kunnen doen. Zo’n test is volgens de gemeenten waardevol omdat jonge automobilisten relatief vaak betrokken zijn bij ongevallen.Gebrek aan rijervaring speelt daarbij nogal eens een rol. 

Bij de test stapt elke deelnemer met zijn drieën in een auto voor een ritje van 2,5 uur door de omgeving van ’t Harde. De bestuurders wisselen elkaar af. Ze mogen elkaars rijstijl beoordelen en aangeven op welke punten het beter kan. In de auto zit een coach die ook zijn mening geeft over iemands rijstijl.

De vijf gemeenten betalen de DriveXperience, samen met de provincie Gelderland. Per dag mogen 48 jonge automobilisten meedoen. Ze moeten minimaal drie maanden en maximaal twee jaar in bezet zijn een rijbewijs. Een eigen auto hoeven de deelnemers niet te hebben. Een autobedrijf uit Elburg stelt auto’s beschikbaar. De eerste test op 19 oktober is om 13.00 uur, zaterdag 20 oktober om 9.00 uur.

Meedoen is gratis. Aanmelden kan via de website www.thedrivexperience.nl . 
De DriveXperience is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Gelderse gemeenten kunnen hierop inschrijven. De praktijk is ook in de provincie Zuid-Holland. De praktijkdag omvat een autorit, remproeven en een groepsgesprek voor uitwisseling van ervaringen met andere automobilisten en deskundigen.

Bron: De Stentor