’T HARDE – “Alsof je weggelopen hond weer terug is.” Marc Abuys uit ’t Harde verkeert in opperste verrukking nu zijn verloren gewaande esculaapslang na twee jaar weer is opgedoken.

De reptielenfanaat houdt tal van dit soort beesten in een rijtjeshuis aan de Houtrustweg, maar het gemis liet zich voelen.

Oom Richard Abuys vond het beest in de tuin, nadat Marc de slang najaar 2009 letterlijk en figuurlijk uit het oog verloor. De lezingen hoe dit kon gebeuren verschillen. Verbazen doet het oom Richard in ieder geval niet. Mopperend: “Een aantal jaren geleden liet-ie ook al een jonge python ontsnappen. Die is vermoedelijk opgegeten door een vogel of vos. Marc wil teveel dingen tegelijk en is daardoor slordig. ‘Ik ben zo terug, hij blijft wel zitten’ roept hij dan. Maar slangen gaan op luchtstroom af en hebben aan een paar millimeter genoeg. Als de gelegenheid zich voordoet verdwijnen ze.”

Marc ontkent zijn fladdergedrag, maar kon niet voorkomen dat in 2004 tweemaal een varaan er tussenuit kneep. Evenals de python ontsnapte de esculaapslang op jonge leeftijd. Marc: “Ik vermoed dat het is gebeurd toen ik drie exemplaren liet zonnen in de tuin. UV-straling is namelijk goed voor hun kalkontwikkeling. Waarschijnlijk was het gaas van de bak te grofmazig.”

Het beestje is in goede gezondheid teruggevonden. “Het stikt in de nabije omgeving van de beesten: woelmuizen, insecten. Hij heeft zich goed in leven kunnen houden”, aldus een opgeluchte Abuys.

vermiste_slang_tharde

{plusone}