vlinder3’t HARDE – Wat vliegt daar voor mooie vlinder ? Wat een indrukwekkende Libel! Waar komt hij vandaan? Tijdens 2,5 en 10+ km durende wandelexcursies op de Noord-Veluwe en Veluwe randmeer gebied langs boerenland, poelen, bosranden en veengebieden komen we toch veel soorten vlinders en libellen tegen. Tijdens de excursie vertelt Marc Abuys u over de families, hun gedrag, status en bescherming.

In het kader van de nationale vlindertellingen organiseert Marc op termijn een serie veldexcursies over vlinders en libellen, twee bijzondere insecten groepen. Deze excursie is ook geschikt voor kinderen. Met een ruime blik op natuurontwikkeling neemt u plaats achter de ogen en oren van de natuur, de veldwerker. Vlinders en libellen zijn beschermd als belangrijke diergroepen. Naast amfibieen en reptielen die ook in dergelijk biotoop hun thuis vinden, gaat het nu iets beter met veel soorten. Echter zijn zeldzame soorten, nog steeds vrij onbekend.

We gaan daarom op zoek naar bijzondere dagvlinders, dagactieve nachtvlinders, waterjuffers en libellen. Waterjuffers zijn de wat fijn gebouwde springerig overkomende libelachtigen, meestal blauw-zwart gestreept zoals de Azuurjuffer de watersnuffel en het leuke lantaarntje. Echte libellen zijn er in tientallen soorten van glazenmakers, paardebijters tot de opvallende smaragdlibel of hoogveenglanslibel, die compleet goudgroen sierlijk door de lucht racet al jagend op kleine vliegjes of muggen. Erg mooi zijn de venwitsnuit of de gevlekte witsnuit die steeds meer op de Veluwe zijn te vinden, door verbetering van waterkwaliteit en natuur.

Van de dagvlinders zijn nu veel koevinkjes actief en is er een tweede periode citroenvlinders te zien. Zandoogjes zijn opvallend en gevarieerd met tinten oranje/bruin en donkere oogjes. Heideblauwtjes zijn klein maar erg mooi, een van de mooiste groepen van dagvlinders, met een goede camera rustig aansluipend en wat geduld kun je daar prachtige zomeropnamen van maken.

De zeldzamere Argusvlinder, het donkere dikkopje en de kommavlinder kunnen we tevens tegenkomen op de nattere graslanden en hoogvenen in Tongeren (Epe) of de Dellen.

Vertrekplaatsen station ´t Harde of Nunspeet naar gelang de voorkeur. Locatie de Brasserie op de Haere, (Dennenrhode) voorziet in een natje en droogje na een tocht op de Haere bij t Harde. Vertrek dagelijks in Augustus na aanmelding. Aanvang 9.30 -11.30 uur, lange excursies 10.00 -13.30. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Abuys, via telefoonnummer 0525 6 517 67 of via wolfhounds32@hotmail.com.