ZWOLLE – Koperdieven heben vannacht koperkabel gestolen bij het spoor tussen Harderwijk en Nunspeet. Over een lengte van drie kilometer is volgens een woordvoerder van spoorbeheerderProrail een grote hoeveelheid koper verdwenen aan beide zijden van het spoor. Tot overmaat van ramp is aan het begin van de middag de bliksem ingeslagen waardoor de stremming van het treinverkeer zich uitbreidde tot ’t Harde. Gevolg is dat het treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort ontregeld is.

Vanochtend werden tussen Putten en Nunspeet bussen -die ook Harderwijk aandoen- ingezet om passagiers te vervoeren. Na de blikseminslag zijn de bussen tussen Putten en ’t Harde gaan rijden. De vertraging loopt op tot 60 minuten en reizigers worden geadviseerd via Deventer te rijden.

Prorail hoopt dat het -als gevolg van de roof- beschadigde deel van het spoortracé tussen tegen 18.00 uur weer normaal functioneert. De diefstal werd vannacht rond 03.00 uur opgemerkt, toen er een seinstoring gemeld werd. Ter plekke bleek aan beide zijden drie kilometer kabel uit het spoorbed te zijn verdwenen. De politie heeft daarop de situatie bevroren om technisch onderzoek te doen. Tegen half acht vanochtend zijn monteurs aan de slag gegaan om de zaak te herstellen.

{plusone}