‘T HARDE – “Het vermoeden bestaat dat de daders uit de buurt afkomstig zijn”, dit zegt Jan Willem Koopman, woordvoerder namens jongerencentrum de TOKO ’t Harde. Vorige week werden een inbraak en vooral vernielingen ontdekt in het pand aan de Nijverheidsweg.

“We denken dat de daders uit de omgeving komen. De laatste tijd zijn er meer vernielingen in ’t Harde gepleegd”, geeft Koopman aan. De technische recherche heeft bloedsporen onderzocht. Bij het inslaan van het raam heeft een dader zich verwond, iets dat duidt op een amateuristische inbrekersactie: “Er zijn veel bloedsporen gevonden; na het inslaan van het raam hebben ze nog geprobeerd om de wond te verbinden. Ook zijn er schoenafdrukken gevonden. Verder zijn er vooral vernielingen geconstateerd. Er zijn nauwelijks spullen weggenomen. De kranen stonden nog open toen we vorige week in het pand kwamen. Ook werden verfbussen leeggespoten.”

Veel jongeren reageerden afgelopen week op de inbraak met het aanbieden van hulp. Koopman: “Ze wilden graag helpen om het weer netjes te krijgen, dat was heel positief.” De inbraak in de TOKO is de tweede binnen een maand en de derde in ruim een jaar. Bij de twee eerdere inbraken werd peperdure geluidsapparatuur ontvreemd. Koopman: “Dat waren professioneler inbraken. De inbraak van vorige week lijkt veel op baldadigheid of dronkenmanswerk.” Stichting Wiel maakt voor de TOKO gebruik van een verouderd pand dat in bezit is van de gemeente Elburg en zich bevindt op een donkere afgelegen bestemming. Over de extra beveiligingsmaatregelen ter preventie van inbraak wordt nog overlegd. Stichting WIEL gaat vanaf vanavond aankomende dagen proberen alles weer aan kant te maken. Alle hulp is hierbij welkom.