gele_rijdersDEN HAAG/’t HARDE – De Koninklijke Landmacht heeft donderdagmiddag 9 januari een vaandelgroet gebracht aan koning Willem-Alexander op Plein 1913 in Den Haag. De groet was de aftrap van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Landmacht. De Gele Rijders, gelegerd in ’t Harde, waren er uiteraard bij.

De weersomstandigheden waren matig, maar dat mocht niet verhinderen dat de vaandelgroet een indrukwekkend schouwspel was. Met 1300 militairen in ceremonieel tenue, een mooie muzikale omlijsting, enkele honderden genodigden op twee overdekte tribunes en diverse aanwezige hoogwaardigheidsbekleders, had deze gebeurtenis het cachet dat men van een dergelijk uniek evenement mag verwachten. De NOS was aanwezig voor een live TV-uitzending.

De koning arriveerde in open koets. Naar oud militair gebruik kreeg hij een sabel kreeg aangeboden, uit handen van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. Hierna volgde de daadwerkelijke vaandelgroet. De standaard van het Korps Rijdende Artillerie werd samen met die van het Korps Veldartillerie door een bereden standaardwacht gepresenteerd aan de koning. In het navolgende defilé gaven zowel een groot detachement Rijders te voet, als een vierspan met een historisch kanon 6-veld van de Manege KRA, acte de présence. Als afsluiting van het defilé brachten de militairen de strijdkreet “Oranje boven” aan de koning. Een min of meer vergeten strijdkreet, die voor de gelegenheid drie maal over het plein galmde. Indrukwekkend. De plechtigheid werd vervolgens afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.

Aansluitend was er in het nabijgelegen Hilton hotel een receptie voor de genodigden. Tot verrassing van velen verscheen de koning daar. Een bijzondere afsluiting van een bijzondere gebeurtenis.