‘T HARDE – In ’t Harde werd op 11 september het Vuursteunevent gehouden. Een aantrekkelijke combinatie van een symposium, een static show en een live firing demonstratie. Na de opening door plaatsvervangend commandant der landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm, presenteerde diverse nationale en internationale sprekers hun onderwerp waarbij vuursteun altijd centraal stond. Onderwerpen waren onder meer precisiemunitie, de Franse operatie in Mali en het ochtendprgramma werd afgesloten door commandant Vustco zelf. Kolonel Teun Baartman presenteerde een mogelijk toekomstscenario voor de vuursteun.

Wapenoudste luitenant-generaal Ton van Loon sloot het ochtendprogramma af met een over-all beschouwing. Hij combineerde op vaardige wijze de essentie van het symposium. Vervolgens verplaatste een ieder zich per bus van de Tonnetkazerne naar de Legerplaats bij Oldebroek voor de lunch en Static Show. Nationale en internationale bedrijven presenteerden daar hun kennen en kunnen in zowel stands als ook ‘elevator-pitches’.

De dag werd vervolgd op het schietterrein waar pantserhouwitsers en mortieren een vijandelijke positie eerst zouden binden en tezamen met close air support en uitwerkingsvuur uiteindelijk zouden uitschakelen. Van dat laatste is het niet gekomen. Het weer liet dat niet toe. De laaghangende bewolking en extreme buien maakten een vervolg van de live demonstratie onmogelijk. De doorweekte bezoekers verplaatsten zich daarop weer naar overdekte locaties op de LBO.

Weer of geen weer; er kan teruggekeken worden op een uiterst interessant Vuursteunevent dat op voortreffelijke wijze was georganiseerd.