’T HARDE – Het kriebelt bij de 82-jarige Paula Hofmeester uit ’t Harde. Ze is als patiënt vaste bezoeker van de trombosedienst, die enige tijd geleden verhuisde van het dorpshart naar multifunctioneel centrum Aperloo, toch al gauw twee kilometer verder. Geen gelukkige keuze, zo constateert Hofmeester afgaande op het gemopper in de wachtruimte. “Ouderen die niet zo mobiel zijn zeggen dat ze voor vervoer nu afhankelijk zijn van familie en vrienden. Een heel naar gevoel.” Ze speelt met het idee om een petitie te starten om de voorziening weer terug in het centrum van de dorpskern te krijgen. “Als ik de ruimte ervoor had mocht iedereen hier komen prikken. En volgens mij is er nog steeds ruimte in het pand waar ze vandaan kwamen”, aldus Hofmeester die op loopafstand van het winkelcentrum woont.

Ook voor een potje bridgen, waar al gauw zo’n dertig paren aan meedoen, moet je tegenwoordig naar Aperloo. “Dat gebeurt ook nog eens in de avonduren, terwijl veel senioren het niet fijn vinden om op die tijden het huis uit te gaan of alleen te rijden.” In één adem noemt ze ook nog even de verhuisde bibliotheek, voor wie mensen op leeftijd een belangrijke doelgroep vormt. “Maar nu blijven ze weg.”

Een petitie kan volgens haar op veel steun rekenen, al weifelt ze nog wel een beetje, onbekend als ze is met het actiewezen. Ze hoopt daarom dat de krant het pad wat dat betreft al een beetje kan effenen. Ze beschikt zelf wel over een auto. “Maar ik rij niet graag kleine stukjes.” De regiotaxi is volgens Hofmeester ook geen alternatief, vanwege de extra kosten. “Het is altijd afwachten of ze op tijd zijn. En een prikje halen duurt te kort om een taxi in te schakelen.”