’t HARDE – Een Cougar-transporthelikopter is vorige week boven ’t Harde beschoten door eigen troepen. De Sectie Elektronische Oorlogvoerig van de Koninklijke Luchtmacht beproefde zo een prototype van een innovatief akoestisch waarschuwingssysteem tegen kleinkaliberwapens. “Kogels zijn nog steeds een van de grootste bedreigingen voor helikopters”, vertelt vlieger majoor William Scholten. De ogen van de doorgunners en de vliegers vormen nog altijd het enige waarschuwingssysteem voor mitrailleurvuur. Dankzij de met steun van Defensie ontwikkelde Microflown krijgen de bemanningen in de toekomst mogelijk ook de beschikking over een set ‘oren’. Buitenlandse militairen volgen de beproeving dan ook met belangstelling.

2013-06  juni-schieten-cougar-helicopter-tharde

Specialisten van het Kenniscentrum Wapens en Munitie vuren met een Colt C8 langs de Cougar. Foto: Ministerie van Defensie

Voor de beproeving was een Cougar uitgerust met een akoestische sensor. Deze Microflown detecteert het geluid van geweervuur en bepaalt de richting van waaruit is geschoten. De bemanning kan daarop effectief actie ondernemen: uitwijken of terugschieten. Majoor Scholten: “Voor infrarood- en radargestuurde raketten hebben we al detectiemiddelen op onze helikopters, maar voor de dreiging van geweervuur bestaat geen kant-en-klaar systeem. De Microflown heeft dus zeker potentie.”

Een Colt C8, een Kalashnikov AK-47 en een .50 machinegeweer namen de Cougar ‘onder vuur’. Specialisten van het Kenniscentrum Wapens & Munitie schoten met scherp om de Microflown realistische sensordata te laten vergaren. Daarmee kan fabrikant Microflown Avisa zijn prototype uitwerken tot een systeem dat geïntegreerd kan worden in het zelfbeschermingssysteem van helikopters.

De Microflown is al in gebruik als veiligheidssysteem op het artillerieschietkamp op ’t Harde. Het waarschuwt voor afzwaaiers en dient als hulpmiddel bij de opleiding van voorwaartse waarnemers. Ook maakt het onderdeel uit van het camerasensorsysteem Discus, dat militaire bases beveiligt. Daarnaast test Defensie momenteel ook een versie van de Microflown op een voertuig.